Oma yksilöllinen opintopolku

Oma yksilöllinen opintopolku

Kuten edelliselläkin sivulla jo ehdimme todeta, niin opiskelijan aloittaessa ammatilliset opinnot, on tärkeää pohtia, mikä ala ja millainen opiskelutapa, sopii itselle ja omaan elämäntilanteeseen kaikista parhaiten. Tässä vaiheessa on hyvä tutustua tutkinnon perusteisiin ja miettiä omaa yksilöllistä opintopolkua.

Opintoja suunnittelevan on hyvä tietää, että nykyisin opinnot on usein mahdollista räätälöidä melko pitkälti kunkin opiskelijan omista tarpeista käsin. Tämä on hyvä huomioida suunniteltaessa omaa opintopolkua sekä opintojen yhdistämistä omaan nykyiseen elämäntilanteeseen. Aivan ensimmäiseksi kannattaa tietysti miettiä, mikä ala itseä kiinnostaa ja mille alalle itsellä saattaisi olla lahjoja. Kannattaa myös pohtia koulutusvalintaa toisestakin näkökulmasta käsin eli tulevaisuuden työllistymisen kannalta – onkin hyvä selvittää, millaiset työllistymisnäkymät kyseisellä alalla on. Toisinaan tätä voi olla vaikea ennustaa, koska työmarkkinat muuttuvat joskus yllättävänkin nopeasti, mutta taas toisaalta jonkinlaista osviittaa on kyllä saatavilla alan viimeisimpiä työllistymislukuja vertailtaessa. On hyvä miettiä myös sellaisia käytännön kysymyksiä kuin opintojen rahoittamista. Joissakin tilanteissa oppisopimuskoulutus on hyvä valinta siinäkin mielessä, että opintojen ajalta opiskelija saa palkkaa. Toisaalta myös muiden opintojen ohella on mahdollista käydä töissä. Raskasta se saattaa olla, mutta ei suinkaan täysin mahdotonta.

Ammatinvalinnan ohjaus

Jos sinusta tuntuu, että olet aivan jumissa oman ammatinvalintasi kanssa, niin kannattaa muistaa, että erilaiset ammatinvalinnanohjaustilaisuudet voivat auttaa sinua pohtimaan, onko oma alasi pikemminkin humanistinen ala, kasvatusala, kulttuuriala, liiketalous, luonnontieteiden ala, sosiaaliala, terveysala, liikunta-ala, matkailuala, vai kenties joku aivan muu. Toisinaan ulkopuolisen ja ammattitaitoisen ammatinvalinnanohjaajan juttusilla käyminen voi auttaa oman opintopolun valinnassa tai ainakin antaa aiheeseen liittyvää pohdittavaa. Voi olla helpottavaa puhua tästä tärkeästä aiheesta jonkun sellaisen kanssa, joka on muutoin elämässäsi täysin ulkopuolinen ja joka omaa asiaan ammatillisen otteen. Tällainen ulkopuolinen henkilö voi nähdä tilanteen aivan uudenlaisesta näkökulmasta käsin kuin kaikista läheisimmät ihmisesi.

Jos et kuitenkaan innostu ammatinvalinnanohjaajan juttusille menemisestä, niin myös netistä löytyy ammatinvalintaan liittyviä testejä, joiden tekeminen voi antaa osviittaa siitä, mikä ala voisi olla itselle sopivin. Tällaiset testit eivät ole aivan niin kattavia kuin ammatinvalinnanohjaajan antama ohjaus, mutta jonkinlaista osviittaa niistä kyllä voi saada – voisikin ehkä sanoa, että tällaiset testit voivat auttaa sinua hahmottamaan omat ammatinvalintaasi liittyvät suuntaviivat.

Miten valita oma ala?

Miten sitten valita se oikea ala juuri itselle? Tarjolla on monia mielenkiintoisia aloja, joista saattaa olla vaikea valita. Kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita tätä päätöstä tehtäessä:

– Mikä ala sinua kiinnostaa?
– Onko sinulla erityislahjakkuutta tietylle alalle tai tiettyihin tehtäviin?
– Millaiset ovat harkitsemasi alan työllisyysnäkymät?
– Millainen palkkaus harkitsemallasi alalla on?
– Löytyykö alalta työtä kotipaikkakunnaltasi ja jos ei löydy, oletko valmis muuttamaan työn perässä?
– Millaiset työskentelyolosuhteet alalla on?
– Kauanko opinnot kestävät?
– Miten aiot rahoittaa opintosi?

Toisaalta kannattaa pitää mielessä myös, että nykyisin ihannoidaan elinikäisen oppimisen periaatetta eikä alan vaihtaminen myöhäisemmässäkään vaiheessa elämää ole toki mahdotonta, jos myöhemmin tuntuukin siltä, että ensiksi valittu ala osoittautuukin itselle vääräksi alaksi. Nykyisin on aivan tavallista opiskella vielä aikuisenakin eikä tässä ole mitään omituista – yhteiskunta pikemminkin kannustaa opiskelemaan vielä aikuisiälläkin. Elinikäinen oppiminen vaatii joitakin avaintaitoja, kuten vuorovaikutustaitoja ja yhteistyötaitoja. Kerromme näistä taidoista lisää seuraavalla sivulla. Jos siis olet kiinnostunut elinikäisestä oppimisesta ja elinikäisen oppimisen perustaidoista, jatka lukemista seuraavalle sivulle. Elinikäiseen oppimiseen tarvittavat avaintaidot on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi itsessään tarvittaessa kehittää. Kun nämä avaintaidot ovat hallussa, sujuu elinikäinen oppiminen melkein kuin itsestään!